Owsianka to najlepsze śniadanie. Płatki owsiane zawierają rozpuszczalny błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i sprawia, że jesteś syty przez wiele godzin. W rzeczywistości, owsianka może pomóc w zapobieganiu wielu poważnych chorób – w tym choroby Alzheimera, zapalenia stawów i cukrzycy – ponieważ jest bogaty w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki . Co może być lepsze niż miska serdecznej owsianki na śniadanie?
Rodzaje płatków owsianych
Owsianka powstaje z kaszy owsianej. Kasza może być następnie przetworzona na różne rodzaje płatków owsianych poprzez odcięcie kawałków zewnętrznej warstwy i namoczenie ich w wodzie.
- Płatki owsiane: Są to całe ziarna, które zostały ugotowane na parze i zwinięte, więc gotują się szybciej niż inne rodzaje owsa. Są również dostępne wersje instant i przeznaczone do szybkiego gotowania.
- Cięte płatki owsiane: Te wyglądają podobnie do płatków owsianych, ale mają nieco gładszą powierzchnię po ugotowaniu;
- Grubo krojony owies: Ten typ ma grubszą teksturę niż zwykłe rolowane płatki owsiane, ale nie jest tak twardy, jak poniższa odmiana płatków ciętych, gotowanie tej wersji zajmuje więcej czasu niż jej „cieńsze” odpowiedniki, ponieważ w każdym jądrze jest więcej skrobi, która musi zostać rozbita za pomocą ciepła – jednak to sprawia, że są kremowe, gdy są odpowiednio ugotowane!
Wartość odżywcza owsa
Owsianka to świetna opcja śniadaniowa dla osób, które chcą poprawić swoje zdrowie. Oprócz tego, że jest dobrym źródłem błonnika, witamin i minerałów, jest również doskonałym źródłem białka. Owies zawiera kilka przeciwutleniaczy – związki, które chronią organizm przed uszkodzeniem komórek spowodowanym przez wolne rodniki. Niektóre badania wykazały, że te przeciwutleniacze mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca i niektórych nowotworów, a także pomóc w ochronie przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej (główną przyczyną ślepoty).
Owies jest również dobrym źródłem witamin z grupy B, które są ważne dla utrzymania prawidłowych funkcji układu nerwowego i mózgu. Stanowią również doskonałe źródło manganu, wspomagającego organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą uszkadzać komórki i powodować niektóre formy raka.
Wartość lecznicza owsa
Owsianka jest doskonałym źródłem błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. W rzeczywistości wykazano, że spożywanie owsianki zmniejsza ryzyko chorób serca nawet o 30% w niektórych przypadkach.
Pomysły śniadaniowe z płatków owsianych
Owsiankę można spożywać na wiele sposobów. Najbardziej podstawowym sposobem jest dodanie mleka, odrobiny cukru i ewentualnie rodzynek lub innych suszonych owoców. Możesz również dodać miód lub brązowy cukier dla słodkości, cynamon dla smaku i ekstrakt waniliowy dla dodatkowego aromatu.
Owsianka z owocami – dodaj jabłka, banany i/lub inne wybrane przez siebie owoce do płatków owsianych przed ich ugotowaniem.
Owsianka z orzechami – przed podaniem owsianki posyp ją posiekanymi orzechami, np. pekan lub orzechami włoskimi.
Płatki owsiane w kosmetyce
- Owsianka jest używana jako środek złuszczający skórę, aby pomóc usunąć martwy naskórek i stymulować wzrost nowych komórek.
- Płatki owsiane mogą być również stosowane jako maska do włosów, aby oczyścić włosy i przynieść dodatkowy połysk i ochronę przed uszkodzeniami. Stanowią również składnik wielu szamponów i odżywek. Stosuje się je, aby pomóc oczyścić włosy i usunąć zanieczyszczenia ze skóry głowy, pozostawiając czyste, zdrowo wyglądające włosy.
- Płatki owsiane to także świetna alternatywa dla osób o wrażliwej skórze lub z alergiami. Może być stosowany jako część kojącej maski dla tych, którzy cierpią z powodu trądziku lub trądziku różowatego.
Istnieje wiele powodów, dla których powinieneś spróbować owsianki jako opcji śniadaniowej. Jest łatwa do ugotowania, smakuje świetnie i ma wiele korzyści zdrowotnych. Możesz również użyć owsa w przepisach na inne posiłki, takie jak zupy czy sałatki! Owies ma wiele różnych składników odżywczych, więc jest idealny, gdy chcesz łatwy posiłek, który jest również pożywny.
Może Cię również zainteresować: Najlepsze przyprawy na wzmocnienie odporności
0 komentarzy